Diéta székrekedés esetén
Székrekedésről akkor beszélünk, amikor a normálisnál ritkábban, azaz 3-4 naponként történik a székletürítés, és a széklet kemény jellege miatt ehhez kellemetlen tünetek társulnak. Az étrend célja a széklet rendezése, és az azzal járó panaszok megszüntetése.
A székrekedésben szenvedő betegek étrendjének fő elemei a magas rost- és víztartalmú zöldségek, gyümölcsök, a teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk. Egyéntől függően bizonyos ételek és italok éhgyomorra fogyasztva székletrendező hatásúak lehetnek.
Leggyakoribb kérdések a székrekedéskor alkalmazandó diétáról
Milyen okokra vezethető vissza a székrekedés?
- kevés mozgás
- rendszertelen életmód
- időskor
- helytelen táplálkozás
- kevés folyadékfogyasztás
- székrekedést kiváltó gyógyszerek
- pszichés tényezők pl. félelem, szorongás (melyek önállóan is képesek előidézni székrekedéses állapotot)
Mi az ajánlott étrend célja és lényege?
Az étrend célja
- a széklet rendezése
- a beteg panaszainak megszüntetése
Az étrend lényege
- folyadékban gazdag (2-3 l)
- étkezési rostokban gazdag (30-40 g)
Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni
- a társbetegségek jelenlétét (epebetegség, krónikus lázas állapot stb.)
egyéni érzékenységet (pl. a paradicsomban lévő szerotonin, van akinél hasmenést, és van akinél szorulást vált ki) - az élelmiszerek kémiai és mechanikai ingert kiváltó hatását a bélrendszerre (kémiai ingert váltanak ki a tejsavas erjedéssel készített savanyított tejtermékek, míg mechanikus inger a gyümölcsökben lévő emészthetetlen alkotórészek pl. apró magvak, búzakorpa stb.)
Speciális élelmiszerek szerepe a székrekedéses betegek étrendjében
A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.
Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.
NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223
munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható
e-mail: tanacsadas@nutricia.hu
Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!
06 80 223 223
Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.
Mintaétrend
Reggeli:
- zöldséges felvágott
- margarin
- korpás zsemle
- paprika
- gabona alapú pótkávé
Tízórai:
- fehér ribizli
Ebéd:
- Frankfurti leves
- zabkorpás sertésvagdalt (1)
- párolt mexikói köret
Uzsonna:
- epres joghurt
- Korpovit keksz
Vacsora:
- Svéd gombasaláta
- rozskenyér
- tea
Reggeli:
- gyümölcsös müzli, tejjel
- kamilla tea
Tízórai:
- vaj
- retek
- magos kifli
Ebéd:
- olasz zöldségleves
- főtt marhaszelet
- egresmártás
- főtt burgonya
Uzsonna:
- almás sárgarépa
- saláta
Vacsora:
- tavaszi szárnyas
- rizottó
- limonádé
Reggeli:
- kukoricás tojásrántotta
- barna kenyér
- tea
Tízórai:
- málna
Ebéd:
- hagymaleves, sajtkockákkal
- rakott zöldbab
Uzsonna:
- narancsos túrókrém, zabpehellyel (2)
Vacsora:
- lecsó virslivel
- Graham kenyér
- tea
Receptek
Zabkorpás sertésvagdalt
Hozzávalók
- 100 g sertéshús
- 15 g Graham kenyér
- 5 g étkezési zabkorpa
- 1/2 tojás
- 5 g vöröshagyma
- olaj
- fűszerek: só, petrezselyemzöld, bors, bazsalikom, majoránna
Elkészítés módja
A sertéshúst, és a vízben áztatott, jól kinyomkodott Graham kenyeret ledaráljuk. Hozzáadjuk a fűszereket és az olajon megpirított vöröshagymát, valamint a zabkorpát. Lapos pogácsákat készítünk belőle, amit egy kiolajozott tepsibe beleteszünk, és közepes meleg sütőben készre sütünk.
Narancsos túrókrém zabpehellyel
Hozzávalók
- 60 g túró
- 1 narancs
- 1 evőkanál zabpehely
Elkészítés módja
A zabpelyhet egy üvegtálkába tesszük, majd a narancsnak az egyik felét kifacsarjuk, ráöntjük a pehelyre és kb. 5 percig állni hagyjuk. A túrót villával alaposan áttörjük, a maradék narancsot apró kockára vágjuk és azt is hozzáadjuk a krémhez. A túrókrémet rövid időre a hűtőbe tesszük, hogy a zabpehely kellően megpuhuljon.