Fogyókúrás diéta
A testsúlyfelesleg jelentős megterhelést jelent a szervezetnek, ezért célszerű a súlytöbblet fokozatos csökkentése. A fogyókúra a zsírszövet mennyiségének csökkentését jelenti. Alapja az egyén elhatározása, döntése.
Fontos, hogy a fogyókúrás diéta megkezdése előtt már pontos ismeretei legyenek a fogyókúra módszeréről, idejéről, a hozzá kapcsolódó ismeretekről. Nem szabad bedőlni mindenféle csodaszernek. Használatuk előtt minden esetben kérjen pontos tájékoztatást orvostól és dietetikustól, mivel sok esetben a szervezetünknek sokat árthatunk. Nem ajánlottak az egyoldalú, egyféle tápanyagra fókuszáló étrendek.
Leggyakoribb kérdések a fogyókúrás diétáról
Mikre érdemes figyelni a diéta során?
A fokozott éhségérzet mérséklése érdekében gyakrabban kell ennie, de egyszerre mindig keveset. Javasolt a napi min. 5x-i étkezés. Az első teendő az „üres” kalóriák elhagyása.
Ide tartoznak elsősorban a cukor, a dzsem, a kompótok, cukrászsütemények, cukrozott üdítőitalok, fagylalt, parfé, tejszínes és vajas sütemények, édességek, de ide tartozik a szalonna és a császárhús, valamint a zsírban gazdag készítmények is.
Ezekre a táplálékokra nincs szüksége a szervezetnek, ezek elhagyásával már jelentős energiacsökkenést érünk el.
Szükség van viszont a szervezet számára nélkülözhetetlen fehérjékre, ásványi anyagokra, vitaminokra, melyeket megfelelő nyersanyag kiválasztásával juttathatunk be a szervezetbe. Elengedhetetlen a diéta szempontjából a napi rostszükséglet biztosítása, melyhez kiváló segítség a Stimulance rostkeverék.
A javasolt rostmennyiség felnőtteknél kb. 30 g naponta, fogyókúrában 35-40-g is felemelhető.
A sikeres fogyókúra team-munka eredménye. Együttműködik a hozzátartozó, a dietetikus, a pszichológus és a gyógytornász.
A fogyókúra fontos segítője a rendszeres testmozgás. Hetente legalább háromszor sétáljon, tornázzon, kerékpározzon, vagy ússzon!
Mi az ajánlott étrend célja?
Ha a táplálékkal elfogyasztott energiamennyiség kevesebb, mint a napi elfoglaltsággal járó energialeadás, a szervezet a raktározott energiát használja fel a nagyobb szükséglet fedezésére. Ezzel csökkenni kezd a zsírszövet mennyisége és a testtömeg.
A fogyókúra tervezésekor abból kell kiindulni, hogy 7000 kcal elvonásakor, 1 kg-mal csökkenthető a testtömeg. Ha tehát naponta 1000 kcal-val kevesebbet eszik, akkor egy hét alatt 1 kg-ot fogyhat le.
Egy átlagos felnőtt, aki könnyű fizikai munkát végez, annak naponta 2000-2500 kcal energiára van szüksége. Fogyókúra esetében az elhízás mértékétől függően kb. 1000 kcal-t vonunk el, tehát naponta 1000-1500 kcal energiához kell jusson a szervezetünk.
A diéta ne okozzon éhségérzetet, és biztosítsa a megfelelő tápanyagellátást.
Az étrend ne tartalmazzon natív cukrot, mézet, valamint olyan készítményeket, amelyekben cukor van.(konzervek, 12%-os gyümölcslé, stb.). Az ételkészítésnél a bő zsiradékban sütést nem ajánljuk. Minden fő étkezés előtt javasolt egy pohár víz elfogyasztása, ezen kívül napi min. 1,5 l víz vagy natúr gyümölcstea fogyasztás javasolt. Fontos, hogy azonos időben, naponta 5x étkezzünk. Az ételkészítésnél a zsírszegény termékek közül válogassunk. Részesítjük előnyben a pulyka és csirkehúst valamint a halat.
Mik az ajánlott és a kerülendő élelmiszerek?
Szabadon fogyasztható élelmiszerek
Szokásos mennyiségben: zöldpaprika, paradicsom, uborka, retek, fejes saláta, brokkoli, cukkini, kelkáposzta, karfiol, kínai kel, padlizsán, sóska, paraj, spárga, zöldbab.
Mért mennyiségben fogyaszthatók
A szénhidrát-, zsír és energiatartalom figyelembevételével, mért mennyiségben: rizs, liszt, rozsliszt, kenyérfélék, zsemle, kifli, diabetikus kekszek, száraztészták, 100%-os gyümölcslevek
Gyümölcsök: alma, körte, narancs, meggy, eper, málna, kivi, ribizli, egres, őszibarack, nektarin, grapefruit, narancs, szeder, egres, ananász
Zöldségfélék: sárgarépa, zöldborsó, kukorica, sütőtök, burgonya, szárazbab, sárgaborsó, lencse, szója, valamint
alacsony zsírtartalmú tej-, és tejtermékek, sovány húsok, felvágottak, sovány sajtok, tojás.
Kerülendő élelmiszerek
Cukorral, mézzel készült ételek és italok, dzsemek, cukorkák, csokoládék, sütemények. Cukrozott italok, alkoholok, aszalt gyümölcsök.
Kerülendők a magas zsírtartalmú élelmiszerek is: zsírdús tej és tejtermékek, zsíros húsrészek, felvágottak.
Édes íz pótlására energiamentes édesítőszereket használhatunk.
Javasolt ételkészítési eljárások
főzés, párolás, teflonban, alufóliában, cserépedényben, grillen és mikrohullámú sütőben való sütés.
Sűrítési módok közül ajánlott a kefires, joghurtos illetve zsírszegény tejjel vagy tejföllel habarás, hintés, saját anyagával (pl.: burgonyával) való sűrítés.
Érdemes az első időben füzetet vezetni arról, hogy mit eszünk, ha erős éhségérzetet érzünk, vagy bármilyen más tünetünk van, azt is. Hetente csak 1x mérjünk súlyt azonos napszakban.
Speciális élelmiszerek szerepe a fogyókúrás diétában
A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.
Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.
NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223
munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható
e-mail: tanacsadas@nutricia.hu
Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!
06 80 223 223
Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.
Mintaétrend
Reggeli:
- tej 1,5 %-os
- 30 g barna kenyér
- 1 vékony szelet gomolya sajt
- paradicsom
Tízórai:
- epres speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Ebéd:
- zöldborsóleves virslivel
- rakott burgonya
Uzsonna:
- sovány sajt
- alma
Vacsora:
- petrezselymes túrókrém (1)
- barna kenyér
Reggeli:
- lágy tojás
- barna kenyér
- paradicsom
- tea édesítőszerrel
Tízórai:
- gyümölcssaláta (alma, mandarin, körte)
Ebéd:
- karfiolleves
- gombapörkölt főtt burgonyával
- ásványvíz
Uzsonna:
- karamellás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
Vacsora:
- 2 dl tej
- pulykasonka
- barna kenyér
- uborka
Reggeli:
- müzli tejjel (0 %-os tejjel elkészítve)
Tízórai:
- 10 dkg alma
Ebéd:
- tojásleves
- zöldbabfőzelék (2)
- grillezett csirkemell
Uzsonna:
- zsírszegény joghurt
Vacsora:
- vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
- kétszersült
Receptek
Petrezselymes túrókrém paprikába töltve
Hozzávalók
- 40 g félzsíros tehéntúró
- 10 g kefir
- só, petrezselyemzöld
Elkészítés módja
A túrót szitán áttörjük, majd a kefirrel és a finomra vágott petrezselyemzölddel összekeverjük. A zöldpaprikát félbevágjuk, majd a magházát kivájjuk. Ebbe töltjük a túrókrémet.
Zöldbabfőzelék (saját anyagával sűrítve)
Hozzávalók
- 200 g tisztított zöldbab
- 30 g kefir
- fokhagyma, fűszerpaprika, só
Elkészítés módja
A megtisztított zöldbabot darabokra vágjuk, majd enyhén sós vízben puhára főzzük. Kivesszük kb. az 1/3-át, majd átturmixoljuk. Visszatöltjük a főzelékbe, majd ízesítjük fűszerpaprikával és a zúzott fokhagymával. Sózzuk, és hozzákeverjük a kefirt is.