Várandós kismamák étrendje

A várandós kismama táplálkozása hat a fejlődő magzatra, a saját és a magzat egészségi állapotára. A nem megfelelően táplálkozó kismama gyermeke kisebb testhosszal, kisebb születési súllyal, kisebb fej- és mellkas körfogattal jöhet a világra, ezen kívül megnőhet a különböző gyermekkori megbetegedések gyakorisága is.
Ideális esetben terhesség alatt a kismama testsúlya 10-12 kg-mal nő meg. A gyarapodás üteme az első 10 hét alatt hetente 115 g.
A 11. héttől a 40. hétig hetente 300 g. A súlygyarapodás egy részét a magzati növekedés adja, másik részét az anyában végbemenő változások teszik ki.

Leggyakoribb kérdések a várandós kismamák étrendjéről

Mi a várandós kismamák étrendjének célja
A terhesség alatt megnövekedett tápanyagszükséglet kielégítése. Az első harmadban napi 150 kcal, a második és harmadik harmadban 300 kcal az energiatöbblet, amivel fedezni lehet a megnövekedett szükségletet.

Nagyon fontos, hogy terhesség alatt nem ajánlott a vegetáriánus étrend, mivel az hátráltathatja a magzat fejlődését. Az anya fehérjeellátottsága befolyásolja a placenta növekedését. Az étrend vegyesen tartalmazzon állati és növény fehérjéket egyaránt. A fehérjeszükséglet napi 70-90 g a várandósság ideje alatt. A zsiradék bevitel jelentősége az esszenciális zsírsavak megfelelő aránya szempontjából lényeges, mivel befolyásolja a magzat optimális fejlődését. A szénhidrátok tekintetében háttérbe kell szorítani az egyszerű cukrok bevitelét, növelni kell a rostokban gazdag összetett szénhidrátok mennyiségét. A megfelelő vitamin- és ásványi anyag szükséglet fedezésére is figyelmet kell fordítani. Kiemelendő a kalcium, a magnézium, a vas és a folsav megnövekedett szükséglete, ami gyakran csak kiegészítéssel oldható meg.

Mi az ajánlott étrend lényege?
  • rendszeres napi 4-5x-i étkezés
  • étkezzen változatosan, idénynek megfelelően
  • kerülje a puffasztó ételeket, szénsavas italokat
  • ne fogyasszon magas cukor tartalmú üdítőket
  • naponta többször fogyasszon zöldséget, gyümölcsöt
  • ételeit ne sózza túl, kerülje az ízfokozókat tartalmazó ételporokat
  • kerülje az alkoholt
  • napi 1-2 gyenge kávé, vagy tea fogyasztása megengedett
  • tilos a dohányzás!

Amennyiben terhességi cukorbetegségben szenved, olvassa el cukorbetegeknek szóló étrendünket és forduljon táplálkozási szakértőnkhöz!

Speciális élelmiszerek szerepe a várandós kismamák étrendjében

A speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223

munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!

06 80 223 223

Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.

Kapcsolatfelvételi űrlap >
E-mail:
tanacsadas@nutricia.hu

Mintaétrend

Reggeli:

  • korpás kenyér
  • margarin
  • pulykasonka
  • paradicsom

Tízórai:

  • körözött paprikába töltve

Ebéd:

  • zöldségleves
  • párolt csirkemell, csőbensült brokkoli
  • szénsavmentes ásványvíz

Uzsonna:

  • vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Vacsora:

  • 1,5%-os tej
  • zsemle
  • margarin
  • szilvalekvár

Reggeli:

  • vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
  • kalács
  • dzsem

Tízórai:

  • müzli tejjel

Ebéd:

  • májgaluska leves
  • sajtos spagetti durumtésztából
  • alma

Uzsonna:

  • kefir

Vacsora:

  • spenótfőzelék tükörtojással (1)
  • gyümölcslé

Reggeli:

  • magos kifli
  • margarin
  • Óvári sajt
  • 1,5%-os tej

Tízórai:

  • narancsos speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Ebéd:

  • meggyleves (2)
  • tengeri hal roston sütve főtt burgonyával
  • csemege uborka

Uzsonna:

  • gyümölcsjoghurt
  • pirítós

Vacsora:

  • főtt virsli
  • mustár
  • félbarna kenyér
  • szénsavmentes ásványvíz


Receptek

Spenótfőzelék tükörtojással


Hozzávalók

  • 200 g spenót
  • 15 g liszt
  • 1 dl tej
  • 10 g étolaj
  • 1 db tojás
  • fokhagyma, bors, só

Elkészítés módja

A megtisztított, jól megmosott spenótot vízben megfőzzük, majd pépesítjük. Világos rántást készítünk, ehhez keverjük a parajpépet, a zúzott fokhagymát és a fűszereket. Tejjel felengedjük, és jól összeforraljuk.

Ízesítés nélküli speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszert is keverhetünk hozzá, ekkor tejből fele mennyiséget használjunk fel. A tojást teflonserpenyőben kevés olaj hozzáadásával, a szokásos módon megsütjük.
 

Meggyleves


Hozzávalók

  • 80 g meggy
  • 30 g tejföl
  • 5 g liszt
  • cukor, citrom, fahéj, szegfűszeg

Elkészítés módja

A kimagozott meggyet saját levével, cukorral és a fűszerekkel hideg vízbe feltesszük főni. Ha megfőtt, tejfölös finom habarással sűrítjük. Lehűtve tálaljuk. Vaníliás vagy ízesítés nélküli speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel is készíthetjük.