Roboráló (testsúlynövelő) diéta

Ahhoz, hogy a szervezet működni tudjon, energiára van szüksége. Ezt az energiát a táplálkozás során bevitt tápanyagok biztosítják. Energia szükséges az életműködések fenntartásához, a szövetek képzéséhez, működéséhez, az idegrendszerben az elektromos vezetéshez, az izommunkához és az állandó testhőmérséklet fenntartásához.

Vannak az energiát adó makrotápanyagok: a fehérjék, zsírok és szénhidrátok és léteznek a mikrotápanyagok, melyek energiát nem adnak, de létfontosságúak a szervezet számára. Ezek a vitaminok és az ásványi anyagok.

Leggyakoribb kérdések a roboráló diétával kapcsolatban

Mi az alultápláltság?

Ahhoz, hogy a szervezet működni tudjon, energiára van szüksége. Ezt az energiát a táplálkozás során bevitt tápanyagok biztosítják. Energia szükséges az életműködések fenntartásához, a szövetek képzéséhez, működéséhez, az idegrendszerben az elektromos vezetéshez, az izommunkához és az állandó testhőmérséklet fenntartásához. Vannak az energiát adó makrotápanyagok: a fehérjék, zsírok és szénhidrátok és léteznek a mikrotápanyagok, melyek energiát nem adnak, de létfontosságúak a szervezet számára. Ezek a vitaminok és az ásványi anyagok.

Hogyan zajlik a tápláltsági állapot felmérése?

A tápláltsági állapot felmérése pontos segítséget nyújt az alultápláltság rizikójának megítélése szempontjából. Ennek során képet kapunk a felnőttkorban általánosan használt BMI (testtömegindex) értékéről, ami a kg-ban megállapított testtömeg és a méterben mért testmagasság négyzetének a hányadosa. Amennyiben ez az érték 18,5 alatt van, úgy súlyos alultápláltságról beszélünk. Gyermekeknél a percentil táblázat a mérvadó. Fekvő betegeknél a karkörfogat mérésével becsülhetjük meg a testtömeg-indexet.

A következő szempont, hogy az utolsó 3-6 hónapban történt-e akaratunkon kívüli fogyás. Amennyiben ennek mértéke meghaladja az 5-10 %-ot, szintén figyelmeztető jel lehet egy esetlegesen súlyosabb betegség kivizsgálása céljából.

A harmadik kérdéssor a meglévő diagnosztizált táplálkozást befolyásoló krónikus állapotokra, betegségekre vonatkozik. Az antropometriai méréseken kívül laboratóriumi és immunológiai vizsgálatok is objektív eredményt adnak a tápláltsági állapotról. Nagyon fontos a táplálkozási anamnézis, amelynek során felmérjük egy adott napon, vagy időszakon belül az elfogyasztott táplálék mennyiségét, a használatos ételkészítési technikát és az étkezések gyakoriságát. A tápláltsági állapotra különböző fizikális tünetek is utalnak.

Amennyiben ezen szempontok alapján veszélyeztetett a beteg az alultápláltságra, úgy haladéktalanul meg kell kezdeni a táplálásterápiát. A táplálásterápia a komplex kezelés elengedhetetlen része. A helyes táplálkozásnak számos betegség gyógyításában kiemelten fontos szerepe van. A legfontosabb, hogy időben elkezdjük, mielőtt a beteg állapota kritikussá válik és még visszafordíthatók a katabolikus folyamatok. A tápláltsági állapot javulása hozzájárul az alkalmazott terápiák hatékonyságához, pozitívan hat az életfunkciókra, növeli az izomerőt, aminek következtében növekszik a fizikai aktivitás és javul az életminőség.

Az alultápláltságot nem lehet ránézésre megállapítani. A soványság elfogadható, az alultápláltság nem. Ennek megvannak az objektív, illetve szubjektív jelei. Nagyon vékony mezsgyén mozgunk, ezért folyamatos ellenőrzés szükséges. A komplex terápia részeként alkalmazzuk a táplálásterápiát, melynek során természetes tápanyagokat juttatunk a szervezetbe mennyiségileg és minőségileg olyan formában, ahogy az legjobban hasznosul. A tápanyagok hiánya mögött pedig sokféle ok húzódhat.

Milyen okok húzódhatnak a tápanyagok hiánya mögött?
  • elégtelen felvétel: mennyiségileg és/vagy minőségileg nem megfelelő táplálkozás pl. anorexia nervosa megbetegedésben
  • tápanyagok elégtelen felszívódása: pl. bizonyos bélbetegségekben
  • a szervezet túlzottan sok tápanyagot használ fel: pl. elhúzódó, súlyos betegség, műtét, baleset, sérülés pl. égés
  • előfordulhat a tápanyagok fokozott vesztése is: pl. hasmenéses állapotokban, nagyfokú vérvesztésnél
Mit kell tudni a roboráló étrendről?
Az étrend célja
  • az energia- és tápanyaghiány pótlása
  • a beteg kondíciójának javítása
Az étrend lényege
  • energiagazdag
  • fehérjegazdag
  • ásványianyagban gazdag
  • vitaminokban gazdag
  • gyakori kis étkezések (napi 5-6)
Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni
  • a testtömeg csökkenését kiváltó alapbetegséget
  • az élelmiszerek energia- és fehérjetartalmát
  • az élelmiszerek telítőértékét (az alacsony telítőértékűeket kell előnyben részesíteni)
  • a beteg egyéni ízlését
Hogyan oszlik el a tápanyagbevitel az étrendben?

Energiaszükséglet: 40-45 kcal/ttkg /168-190 kJ/ttkg/ optimális testtömegre vonatkoztatva

Fehérjeszükséglet: 1, 5-2 g/ttkg – optimális testtömegre vonatkoztatva

Zsírszükséglet: Az alapbetegség függvényében változhat, pl. ha valakinek a gyomorfekélye a savtúltengés miatt keletkezett, akkor döntően könnyen emészthető zsiradékokkal fedezzük az energiát.

Szénhidrátszükséglet: Szintén az alapbetegség függvényében változhat, pl. ha valakinek fekélyes vastagbélgyulladása van, akkor az energiát könnyen emészthető szénhidrátok segítségével fedezzük. A szénhidrátoknál az összetett szénhidrátokat kell előnyben részesíteni (a zöldségben, gyümölcsben, gabonafélékben találhatók). Kerülje a túlzott mennyiségű cukor fogyasztását.

Vitamin- és ásványi-anyagban gazdag: Ha növeljük a fehérjebevitelt a szervezet vitamin és ásványi anyag szükséglete is növekszik. Fokoznunk kell a B2 és a B6 vitaminok bevitelét, valamint az ásványi anyagok közül a kálium és a magnézium bevitelt (3000 mg-nál több kálium, 500 mg-nál több magnézium).*

Rostok: A durva rostok kerülése (ilyen pl. a búzakorpa) mert nagyobb mennyiségű fogyasztás esetén gátolja bizonyos tápanyagok felszívódását, valamint nagy a telítőértéke.

Fűszerek: Használja ki a fűszerek étvágygerjesztő és emésztést elősegítő hatását, használjon sok friss zöldfűszert, de kerülje az izgató, csípős fűszereket (erős paprika, chili stb.). A megfelelő energia-, vitamin- és ásványi anyag pótlás céljából a diéta alapját a zöldség- és főzelékfélék, a burgonya, a gyümölcsök és gabonafélék alkotják. Energia pótlásához célszerű az ételek dúsítása sovány tejporral, reszelt sajttal, tojással, kefirrel, joghurttal, speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerrel. Étvágyjavító hatású az ételek ízléses elkészítése, a szép tálalás, a kellemes étkezési környezet. Fontos követelmény az étrendi változatosság. Az ételsorok kialakításánál figyelembe kell venni, hogy megfelelő tápanyagarányokkal rendelkezzenek, és mennyiségileg elfogyaszthatók legyenek. Ezért kiválóan illeszthetők a diétába a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek, amelyek minden követelménynek optimálisan megfelelnek.

*(Forrás: Veresné Bálint Márta: Gyakorlati dietetika)

Speciális élelmiszerek szerepe a roboráló étrendben

A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223

munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!

06 80 223 223

Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.

Kapcsolatfelvételi űrlap >
E-mail:
tanacsadas@nutricia.hu

Mintaétrend

Reggeli:

  • kalács
  • margarin
  • dzsem
  • 1 doboz speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Tízórai:

  • sajtkrémes kenyér
  • tea (speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)

Ebéd:

  • zöldborsókrémleves (5 kanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)
  • mézes pulykamell
  • burgonyapüré (10 kanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)
  • fejes saláta

Uzsonna:

  • epres tejturmix (1 doboz epres speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)
  • 10 dkg eper egy gombóc tejszínes vagy vaníliafagylalt

Vacsora:

  • tojásos galuska (speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel) (1)

Reggeli:

  • sajtkrém
  • korpás kifli
  • uborka
  • 1 doboz speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Tízórai:

  • joghurt
  • 2db kifli

Ebéd:

  • becsináltleves (vegyes zöldség, 5 kanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer, olaj, ízesítők)
  • gombával töltött csirke
  • rizibizi
  • fejes saláta

Uzsonna:

  • meggyes pite

Vacsora:

  • párizsi sertésszelet csőben sült burgonyával (10 kanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)
  • uborkasaláta

Reggeli:

  • 1 pár virsli
  • tejszínes tormakrém
  • barna zsemle
  • 1 doboz speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Tízórai:

  • gyümölcsös túrókrém (10 kanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)
  • babapiskóta

Ebéd:

  • gyümölcskrém leves (egy doboz vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)
  • Cordon Blue
  • sárgarépás rizs
  • ananászbefőtt

Uzsonna:

  • csokoládépuding (egy doboz vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)

Vacsora:

  • sajtos karfiol (speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel) (2)


Receptek

Tojásos galuska


Hozzávalók

galuskához

  • 1 db tojás
  • 5 evőkanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
  • 5 evőkanál búzaliszt
  • víz, só

tojásrántottához

  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
  • 1/2 evőkanál napraforgóolaj
  • kb. 1/2 dl víz,
  • ízesítőszerek: só, vegeta

Elkészítés módja

Egy darab tojást feltörünk és megsózunk. A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerrel, a búzaliszttel és kevés vízzel simára keverjük, annyi vizet adva hozzá, hogy könnyű galuskatésztát kapjunk. Forrásban lévő sós vízben kifőzzük. Leszűrjük, kevés vajban megforgatjuk. A két tojást felütjük, sózzuk. A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszert a vízzel simára keverjük és a felvert tojáshoz öntjük. Kiolajozott serpenyőbe készre sütjük, majd összekeverjük a galuskával.
 

Sajtos karfiol


Hozzávalók

  • 250 g karfiol
  • 3 evőkanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
  • 1 db tojás
  • 0,5 dl tejföl
  • 0,5 dl tej
  • 1 dkg liszt
  • 5 dkg Trappista sajt
  • 1 dkg margarin
  • ízesítőszerek: só, szerecsendió

Elkészítés módja

A karfiolt rózsáira szedjük, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd egy margarinnal kikent tűzálló tálba halmozzuk, és szerecsendióval megszórjuk. A tetejére tojáshabbal lazított fehérmártás kerül. A margarin felét a finomliszttel habzásig hevítjük, majd a tűzről levéve, állandó kevergetés mellett forró tejjel felengedjük. Sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük, és lassú tűzön besűrítjük. Ha elkészült, hagyjuk kicsit kihűlni, majd óvatosan belekeverjük a tejföllel, speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerrel elkevert tojássárgáját, a reszelt sajt felét, valamint a habbá vert tojásfehérjét. A mártással leöntött karfiol tetejét még megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és előmelegített sütőben pirosra sütjük.