Étrend nyelési nehezítettség esetén (stroke)

Amennyiben Önnél orvosa nyelési nehezítettséget állapított meg, ezentúl fokozottan ügyelnie kell az orvos illetve a dietetikus által előírt diéta betartására.

A stroke-ot követő nyelészavar esetén számíthat segítségre, támogatásra. Kezelőorvosai és egyéb egészségügyi szakemberek (dietetikus, logopédus, nyelésterapeuta) vizsgálatot követően megfelelő kezelést és tanácsot tudnak nyújtani Önnek.

Stroke utáni nyelési nehézségek

Útmutató stroke betegek, családtagjaik és gondozóik számára

A stroke a szívrohamhoz hasonló, csak az agyban követekezik be. Akkor alakul ki, ha az agy egy részének vérellátása hirtelen megszűnik valamilyen elzáródás vagy vérzés miatt. Vérellátás hiányában az érintett agyterület működése leállhat.

A stroke hatásai attól függőek, hogy az agy mely részét érintette a stroke és milyen hosszú ideig nem kapott az agyterület vért.

Hogyan érintheti a stroke a nyelést?

Normál esetben a nyelés különösebb gondolkodás vagy erőfeszítés nélkül megtörténik. Valójában azonban ez egy nagyon összetett folyamat, amely során az agynak mintegy 50 különféle izompár működését kell összehangolnia.

Amennyiben a stroke az agy olyan területét érinti, amely szerepet kap a nyelés irányításában, ez befolyásolhatja a rágásra és a biztonságos nyelésre való képességünket (ez az úgynevezett diszfágia).

Milyen tüneteket tapasztalhat stroke-ot követően?

  • Nyelési, rágási nehézségek
  • A torokban akadt étel
  • Köhögés vagy fulladás nyelés közben
  • Sokszor kell nyelni ahhoz, hogy a száj kiürüljön
  • Ételek vagy italok visszafolyása az orron vagy a szájon keresztül
  • Hosszú ideig tart befejezni egy étkezést
  • Krákogós, „nyákos” hang
  • Nyálzás

 

Tudta-e? A betegek több mint fele tapasztal nyelési nehézségeket közvetlenül a stroke után. A legtöbb esetben a nyelés 6 hónapon belül normalizálódik.

A nyelészavar azért fontos, mert egyéb egészségügyi problémákhoz vezethet, úgy mint tüdőgyulladás, alultápláltság és kiszáradás. E mellett meggátolja az embereket abban, hogy élvezzék az étkezéseket és a társas összejöveteleket.

Tünetek: súlyvesztés, alultápláltság és kiszáradás

A megfelelő táplálkozás és hidratáltság rendkívül fontos életünk során. Stroke után ez különösen fontos, hiszen testünk még keményebb munkát végez a gyógyulás érdekében. A nyelési nehezítettség miatt elképzelhető, hogy az étkezések során nehézséget tapasztal. Kényelmetlennek vagy akár fájdalmasnak is találhatja a nyelést, szoronghat a fulladástól, és hosszú ideig tarthat befejeznie egy-egy étkezést. Amikor elveszíti az étkezések élvezeti értékét, úgy dönthet, hogy csökkenti az étkezések számát, illetve az adagot. Idővel ez súlyvesztéshez, alultápláltsághoz és kiszáradáshoz vezethet, amelyek megnehezítik a szervezetek felépülését, gyógyulását.

A nyelészavarban szenvedőknél előfordulhat, hogy az étel vagy az ital véletlenül a gyomor helyett a légutakba kerül. Ezt félrenyelésnek, más szóval „aspirációnak” nevezzük.
A szervezetünk természetes reakciója a „tévútra ment” ételekkel szemben a köhögés. A stroke-on átesett embereknél azonban ez a reakció hiányozhat, így az étel vagy ital a tüdőbe kerül. Ez súlyos fertőzéshez, tüdőgyulladáshoz vezethet.

Keresse dietetikus szakértőnket
a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!

06 80 223 223

Munkanapokon 9-16 óra között, ingyenesen hívható.

Séf videó az ételek sűrítéséről

Nagy Nóra Zsófia, dietetikus: A diszfágia dietiterápiája


A séfvideóban található receptek

Sült hús püré


Hozzávalók

  • 120 g hús (csont és porc nélkül)
  • 100 g forró víz
  • ízlés szerint só és bors

Elkészítés módja

Ezt összemixeljük, állni hagyjuk, majd újra mixeljük. Finom szövésű szűrőn vagy szitán átpasszírozzuk, majd a kellő állagra sűrítjük a sűrítőporral.

150 g püréhez 1 adagolókanál sűrítőport keverünk.

Zellerpüré


Hozzávalók

  • 490 g felkockázott nyers zeller
  • 200 g tejjel és annyi vízzel, ami bőven ellepi, feltesszük főni.

Bátran sózzuk, enyhén cukrozzuk. Lefedve, közepes lángon addig főzzük, míg teljesen megpuhul a zöldség. Ez körülbelül 30 perc.

Amikor megfőtt, leszűrjük, lecsöpögtetjük, majd az alábbiak szerint mixeljük:

  • 450 g zeller
  • 4 g só
  • 6 g cukor
  • 70 g vaj
  • 120 g tejszín

Turmixolás után beállítjuk a sűrítőporral a kívánt állagot.
100 g püréhez 1 adagolókanál sűrítőport keverünk.

Burgonyapüré


A 600 g burgonyát feltesszük főni 10 g sóval. Ha felforrt, lehabozzuk. Amikor megpuhult a burgonya, még melegen áttörjük, és kézi habverővel habosra keverjük az alábbi arányok szerint:

  • 500 g főtt, tört burgonya
  • 100 g vaj
  • 150 g tejszín
  • 150 g tej (laktózérzékenyeknél 250 g zabtej, vagy gluténosoknál rizstej)

150 g püréhez 1 adagolókanál sűrítőport keverünk.

Uborkasaláta


Hozzávalók

  • 200 g hámozott uborka
  • 80-90 g víz
  • 2 csipet só

A fenti hozzávalókat összemixeljük, majd a kapott püréből kiveszünk 150 grammnyit. Hozzáadunk 1 teáskanál 10%-os ételecetet, plusz ízlés szerint 6-8 g cukrot. A maradékba beleturmixolunk 50 g lehámozott, forrázott uborka héjat.

Tálalás előtt állítjuk be a kívánt állagot a sűrítőporral.

80 gramm uborkakrémhez majdnem egy egész adagolókanál sűrítőport teszünk. 

Csokoládés kalács


Hozzávalók

  • 150 g pirított kalácskocka
  • 30 g csokoládé
  • 260 g forró víz

A fenti hozzávalókat összemixeljük, majd 150 gramm kalácspüréhez ½ adagolókanál sűrítőport keverünk.

A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerhez 100 grammonként 2 adagolókanál sűrítőport adunk.

Promóciós kód: ONS21PHAPAT78ONLHU  Lezárás dátuma: 2021.08.24.