Vashiányos vérszegénység étrendje

A vashiányos vérszegénység kezelésére ajánlott étrend célja a kimerült vasraktárak feltöltése. A vérképzéshez, a szervezet oxigén-ellátásához nélkülözhetetlen a vas. Létfontosságú ásványi anyag, amely szükséges az immunrendszer, az agy, az izmok működéséhez, valamint enzimek alkotórészeként a sejtek anyagcseréjéhez. A vasat a szervezet nem tudja előállítani, így azt a táplálékkal kell bevinni. Az állati fehérjével bevitt vasat a szervezet jobban tudja hasznosítani, mint a növényekből származót. A vas felszívódásának szabályozása a vékonybélben történik, a felszívódás mértékét a vasraktárak telítettsége határozza meg. A vashiány tünetei igen sokrétűek: étvágytalanság, fáradékonyság, szájzug berepedezése, hajhullás, sápadtság, körömtöredezés, fertőzésekkel szemben csökken az ellenállóképesség. Súlyos esetben légszomj, szapora szívverés léphet fel.

Leggyakoribb kérdések a vashiányos vérszegénység étrendjéről

Mikor léphet fel vashiány?
  • ha a táplálékkal történő bevitel elégtelen
  • ha csökkent a felszívódás
  • ha fokozott az igény (pl.: terhesség, szoptatás, kamaszkor)
  • ha vérvesztés történik (pl.: gastrointestinális vérzés, erős menses)
  • ha túlsúlyba kerül a felszívódást gátló anyagok bevitele
Mi az ajánlott étrend célja?
  • a gyógyszeres kezelés elősegítése
  • a kimerült vasraktárak feltöltése

Az ember napi vasszükséglete 12 – 15 mg. A vas felszívódását sok tényező gátolhatja, pl. a táplálékok oxálsav tartalma, az egyes élelmiszerekben lévő fitinsav, a gyomorsavhiány és az elégtelen C – vitamin fogyasztás.

100 g tisztított élelmianyag, élelmiszer vastartalma mg-ban
Élelmianyag, élelmiszer Vastartalom
búzaliszt (teljes) 1,7 mg
búzaliszt (főző) 1,0 mg
kukoricaliszt 1,1 mg
rizs (hántolt) 1,0 mg
kenyér 0,8 mg
Graham kenyér 1,0 mg
száraztészta (2 tojásos) 1,9 mg
száraztészta (4 tojásos) 2,9 mg
bárányhús 10,5 mg
juhhús (sovány) 10,5 mg
csirkehús 3,0 mg
libamáj 7,0 mg
marhahús (sovány) 3,5 mg
marhamáj 5,5 mg
borjúmáj 5,5 mg
sertéshús (sovány) 1,0 mg
sertésmáj 10,0 mg
gépsonka, füstölt kolbász,szalámi, párizsi, krinolin 2,0 – 2,5 mg
kenőmájas, májpástétom 5,0 mg
tehéntej (fölözött) 0,2 mg
túrók (sovány, félzsíros) 0,2 mg
ementáli, trappista, óvári, köményes sajt 0,7 mg
tojás (1 db, héj nélkül) 1,4 mg
burgonya (téli) 0,6 mg
burgonya (nyári) 0,3 mg
céklarépa 0,6 mg
fejes saláta 0,2 mg
karalábé 0,3 mg
karfiol 0,3 mg
káposzta (fejes) 0,2 mg
káposzta (vörös) 0,3 mg
kelkáposzta 0,2 mg
paraj 4,0 mg
retek (hónapos) 1,5 mg
sárgarépa 0,3 mg
sóska 4,6 mg
spárga 1,4 mg
főzőtök 0,2 mg
uborka 0,5 mg
vöröshagyma 1,6 mg
zellergyökér 0,4 mg
zöldbab 0,6 mg
zöldborsó 1,0 mg
zöldpaprika 0,3 mg
bab (száraz) 7,0 mg
borsó (száraz, egész) 4,0 mg
lencse (száraz) 5,0 mg
szójaliszt (teljes) 5,0 mg
vargánya gomba 10,0 mg
alma 0,3 mg
banán 0,3 mg
birsalma 1,1 mg
citrom 1,0 mg
cukordinnye 0,9 mg
cseresznye 0,3 mg
egres 0,9 mg
görögdinnye 0,1 mg
kajszibarack 2,1 mg
körte 1,9 mg
málna 0,6 mg
meggy 0,5 mg
narancs 0,6 mg
őszibarack 0,2 mg
ribiszke (vörös, fekete) 4,5 mg
szamóca 2,9 mg
szilva 0,2 mg
szőlő 0,7 mg
zöldringló 0,2 mg
dió 4,1 mg
mák 22,0 mg
mogyoró 35,0 mg
kakaó 7,2 mg
Speciális élelmiszerek szerepe a vashiányos vérszegénység étrendjében

A speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223

munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!

06 80 223 223

Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.

Kapcsolatfelvételi űrlap >
E-mail:
tanacsadas@nutricia.hu

Mintaétrend

Reggeli:

  • 2 dl limonádé
  • pulykasonka
  • Delma Light
  • 2 db pirítós
  • zöldpaprika

Tízórai:

  • 2 dl gyümölcsjoghurt

Ebéd:

  • zöldséges
  • májgombócleves
  • sajtos-tejfölös makaróni
  • fejes saláta

Uzsonna:

  • madártej speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer-porral dúsítva (2 dl)

Vacsora:

  • gyümölcstea
  • körözött sajtba töltve (1)
  • barna kenyér
  • jégsaláta

Reggeli:

  • 2 dl kakaó speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer-porból
  • kalács
  • sárgabarack dzsem

Tízórai:

  • gyümölcssaláta: alma, kivi, mandarin, petrezselyemzöld

Ebéd:

  • alföldi gulyásleves
  • pudingos palacsinta (2)
  • szénsavmentes ásványvíz

Uzsonna:

  • sajtos kifli
  • kefir

Vacsora:

  • grillezett baromfi-virsli
  • párolt vegyes zöldségköret

Reggeli:

  • hársfa tea
  • Óvári sajt
  • Rama margarin
  • burgonyás kenyér
  • paradicsom

Tízórai:

  • túrós banánturmix speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer-porból

Ebéd:

  • paradicsomleves
  • natúr csirkemell
  • párolt rizs
  • uborkasaláta

Uzsonna:

  • orosz hússaláta paprikába töltve

Vacsora:

  • zöldbabfőzelék
  • vagdalt
  • alma


Receptek

Körözött sajtba töltve


Hozzávalók

  • 1 evőkanál juhtúró
  • 2 evőkanál félzsíros tehéntúró
  • 10 g kefir
  • só, fűszerpeprika, őrölt köménymag
  • 100 g Óvári sajt

Elkészítés módja

A két féle túrót áttörjük, majd hozzáadjuk a lereszelt vöröshagymát, a kefirt és a fűszereket. Vékonyan felszeleteljük a sajtot, majd a körözöttet beletöltjük.

 

Pudingos palacsinta


Hozzávalók

  • 30 g finomliszt
  • ½ db tojás
  • 60 ml tej
  • olaj a sütéshez
  • puding

Elkészítés módja

A lisztet a tojással és a tejjel jól összekeverjük, állni hagyjuk. Az olajat felmelegítjük egy teflonserpenyőben, majd ebben sütjük ki a palacsintákat. Ízlés szerinti pudinggal, lehűtve tálaljuk.