Tejcukor-érzékenyek étrendje

A tejcukor-érzékenység (laktóz intolerancia), a vékonybélben található tejcukorbontó enzim (laktáz) csökkent működése következtében létrejött tünetegyüttes. A betegek tejcukor bontó képessége eltérő, így egyénre szabott étrend kialakítása szükséges. Ki kell kitapasztalni, hogy mi az a mennyiség ami még nem okoz panaszt.

A betegségben a tejcukor bontatlanul kerül a bél alsóbb szakaszába, ahol ozmotikus hatása révén vizet szív magához, és vizes hasmenést okoz. Másrészt baktériumos erjedésnek indul, melynek következményeként savanyú bomlástermékek és gázok szabadulnak fel. A savanyú béltartalom fokozza a bélmozgást, a gázok pedig hasi görcsöket okoznak.

Leggyakoribb kérdések a tejcukor-érzékenyek étrendjéről

Mi az étrend célja?
  • a tünetek és a panaszok megszüntetése
  • megfelelő tápláltsági állapot elérése és fenntartása
Speciális élelmiszerek szerepe a tejcukor-érzékenyek étrendjében

A speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223

munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!

06 80 223 223

Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.

Kapcsolatfelvételi űrlap >
E-mail:
tanacsadas@nutricia.hu

Mintaétrend

Reggeli:

  • csipkebogyó lekvár
  • Liga margarin
  • rozskenyér
  • snidling
  • Magic milk család tejitala

Tízórai:

  • körte

Ebéd:

  • zöldbableves
  • töltött paprika
  • paradicsommártás

Uzsonna:

  • karamellás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Vacsora:

  • tojásos nokedli
  • fejes saláta
  • limonádé

Reggeli:

  • házi csirkemáj pástétom
  • zsemle
  • őszibarack tea

Tízórai:

  • Danone Activia joghurt

Ebéd:

  • húsleves
  • csirkecomb
  • paprikás mártásban (speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerrel készítve) (1)
  • kagylótészta

Uzsonna:

  • mandarin

Vacsora:

  • diós és mákos tejmentes palacsinta
  • Magic milk család kakaós itala

Reggeli:

  • málnás gyümölcsrizs (speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerrel készítve) (2)
  • citrom ízű tea

Tízórai:

  • répasaláta

Ebéd:

  • karfiolleves
  • tárkonyos busa
  • rizs

Uzsonna:

  • Magic milk család sárgabarackos joghurtja

Vacsora:

  • Bábolnai virsli
  • Delma light
  • korpás zsemle
  • gyümölcstea


Receptek

Csirkecomb paprikás mártásban


Hozzávalók

  • 1 db csirkecomb
  • 2 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
  • vöröshagyma, paradicsom, paprika
  • fűszerek: só, bors, fűszerpaprika

Elkészítés módja

Hagyományos módon elkészítjük a paprikást csak a végén a tejföl helyett, 3 evőkanál speciális élelmiszert kevés vízzel feloldunk és besűrítjük vele a paprikást.

 

Málnás gyümölcsrizs


Hozzávalók

  • 3 evőkanálnyi málna
  • 4 evőkanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
  • 50 g rizs
  • 2 dl víz
  • 1 evőkanál kristálycukor

Elkészítés módja

A rizst cukros vízben puhára főzzük, amikor már kissé kihűlt, a speciális élelmiszerport kevés vízzel elkeverjük, és a megtisztított málnával a rizshez keverjük. Az elkészített rizs hűtőszekrénybe tesszük (ahol még sűrűsödni fog) és hidegen tálaljuk.