Diéta székrekedés esetén

Székrekedésről akkor beszélünk, amikor a normálisnál ritkábban, azaz 3-4 naponként történik a székletürítés, és a széklet kemény jellege miatt ehhez kellemetlen tünetek társulnak. Az étrend célja a széklet rendezése, és az azzal járó panaszok megszüntetése.
A székrekedésben szenvedő betegek étrendjének fő elemei a magas rost- és víztartalmú zöldségek, gyümölcsök, a teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk. Egyéntől függően bizonyos ételek és italok éhgyomorra fogyasztva székletrendező hatásúak lehetnek.

Leggyakoribb kérdések a székrekedéskor alkalmazandó diétáról

Milyen okokra vezethető vissza a székrekedés?
  • kevés mozgás
  • rendszertelen életmód
  • időskor
  • helytelen táplálkozás
  • kevés folyadékfogyasztás
  • székrekedést kiváltó gyógyszerek
  • pszichés tényezők pl. félelem, szorongás (melyek önállóan is képesek előidézni székrekedéses állapotot)
Mi az ajánlott étrend célja és lényege?
Az étrend célja
  • a széklet rendezése
  • a beteg panaszainak megszüntetése
Az étrend lényege
  • folyadékban gazdag (2-3 l)
  • étkezési rostokban gazdag (30-40 g)
Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni
  • a társbetegségek jelenlétét (epebetegség, krónikus lázas állapot stb.)
    egyéni érzékenységet (pl. a paradicsomban lévő szerotonin, van akinél hasmenést, és van akinél szorulást vált ki)
  • az élelmiszerek kémiai és mechanikai ingert kiváltó hatását a bélrendszerre (kémiai ingert váltanak ki a tejsavas erjedéssel készített savanyított tejtermékek, míg mechanikus inger a gyümölcsökben lévő emészthetetlen alkotórészek pl. apró magvak, búzakorpa stb.)
Speciális élelmiszerek szerepe a székrekedéses betegek étrendjében

A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223

munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!

06 80 223 223

Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.

Kapcsolatfelvételi űrlap >
E-mail:
tanacsadas@nutricia.hu

Mintaétrend

Reggeli:

  • zöldséges felvágott
  • margarin
  • korpás zsemle
  • paprika
  • gabona alapú pótkávé

Tízórai:

  • fehér ribizli

Ebéd:

  • Frankfurti leves
  • zabkorpás sertésvagdalt (1)
  • párolt mexikói köret

Uzsonna:

  • epres joghurt
  • Korpovit keksz

Vacsora:

  • Svéd gombasaláta
  • rozskenyér
  • tea

Reggeli:

  • gyümölcsös müzli, tejjel
  • kamilla tea

Tízórai:

  • vaj
  • retek
  • magos kifli

Ebéd:

  • olasz zöldségleves
  • főtt marhaszelet
  • egresmártás
  • főtt burgonya

Uzsonna:

  • almás sárgarépa
  • saláta

Vacsora:

  • tavaszi szárnyas
  • rizottó
  • limonádé

Reggeli:

  • kukoricás tojásrántotta
  • barna kenyér
  • tea

Tízórai:

  • málna

Ebéd:

  • hagymaleves, sajtkockákkal
  • rakott zöldbab

Uzsonna:

  • narancsos túrókrém, zabpehellyel (2)

Vacsora:

  • lecsó virslivel
  • Graham kenyér
  • tea


Receptek

Zabkorpás sertésvagdalt


Hozzávalók

  • 100 g sertéshús
  • 15 g Graham kenyér
  • 5 g étkezési zabkorpa
  • 1/2 tojás
  • 5 g vöröshagyma
  • olaj
  • fűszerek: só, petrezselyemzöld, bors, bazsalikom, majoránna

Elkészítés módja

A sertéshúst, és a vízben áztatott, jól kinyomkodott Graham kenyeret ledaráljuk. Hozzáadjuk a fűszereket és az olajon megpirított vöröshagymát, valamint a zabkorpát. Lapos pogácsákat készítünk belőle, amit egy kiolajozott tepsibe beleteszünk, és közepes meleg sütőben készre sütünk.
 

Narancsos túrókrém zabpehellyel


Hozzávalók

  • 60 g túró
  • 1 narancs
  • 1 evőkanál zabpehely

Elkészítés módja

A zabpelyhet egy üvegtálkába tesszük, majd a narancsnak az egyik felét kifacsarjuk, ráöntjük a pehelyre és kb. 5 percig állni hagyjuk. A túrót villával alaposan áttörjük, a maradék narancsot apró kockára vágjuk és azt is hozzáadjuk a krémhez. A túrókrémet rövid időre a hűtőbe tesszük, hogy a zabpehely kellően megpuhuljon.