Mucoviscidosis betegség étrendje

A mucoviscidosis más néven cisztás fibrosis egyike a leggyakoribb veleszületett anyagcsere- betegségeknek. A külső elválasztású (exokrin) mirigyek zavara okozza a tüneteket, melyek elsősorban a tüdőben és a hasnyálmirigyben okoznak elváltozásokat, majd másodlagosan egyre több szervet és szervrendszert érint.

A betegség lényege, hogy az öröklött, kóros gén hatására, a szervezetben kóros összetételű, sűrű és nagy mennyiségű nyák keletkezik, mely károsítja az érintett szervek működését. A betegek nagy mennyiségű gyógyszert fogyasztanak, ezért általában étvágytalanok, ízérzésük csökken. Csecsemő és kisgyermekkorban, valamint később pubertás idején gondot jelenthet az együttműködés hiánya, valamint egyéb pszichés problémák is. A betegség lefolyása és kimenetele szoros kapcsolatban van a tápláltsági állapot alakulásával, ezért ezt folyamatosan figyelemmel kell kísérni.

Leggyakoribb kérdések a mucoviscidosis étrendjéről

Mi az étrend célja és lényege?

Az étrend célja

  • A beteg tápláltsági állapotának karbantartása. A szükséges napi energia mennyiség megnövekedett, az egészséges emberéhez képest 120-150 % is lehet.
  • A fehérje és a zsírgazdagságot, mennyiségileg mindig a beteg egyéni tápláltsági állapotához kell igazítani.
  • Vitamin (leginkább a zsírban oldódó vitaminok) és az ásványi anyagok pótlása.
  • A hiányzó emésztôenzimet mindig gyógyszeresen kell pótolni.

Az étrend lényege

  • Folyamatos követés:
    A beteg tápláltsági állapotát folyamatosan követni. kell. Személyre szabott, magas energiatartalmú, kiegyensúlyozott étrendet kell kialakítani.
  • Magas fehérje- és zsírtartalmú étrend:
    A fehérje az összes energia 15%-át (bizonyos esetekben akár 30%-át), a zsírtartalom az összes energia 40%-át fedezze. Az étkezéseket különböző speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerekkel egészítheti ki, így a fokozott energiamennyiség könnyebben bevihető.
  • Enzimpótlás:
    Minden étkezéshez gyógyszeres enzimpótlás szükséges.
  • Ízletes,változatos kis étkezések:
    A napi étkezések száma legyen öt-hat, többszöri kis étkezés ajánlott, az ételek legyenek ízletesek, változatosak, látványra étvágygerjesztőek.
  • Étvágytalanság esetén:
    A rendszeres sportolás és a fizikoterápia javítja az étvágyat.A rendszeres sportolás és a fizikoterápia javítja az étvágyat. Étvágytalanság, vagy gyermekeknél nem megfelelő gyarapodás, felnőtteknél testtömeg csökkenés esetén próbáljon meg a beteg olyan iható speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszereket fogyasztani, melyek már kis volumenben is magas kalória és tápanyag tartalommal rendelkeznek. Ha még ezt követően sem javul a testsúly, szükség lehet táplálást segítő eszköz használatára pl. szondára. Az éjszakai szondatáplálás alkalmával, a magas energia tartalmú szondán keresztül fogyasztható speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek segítségével a napi energia bevitel akár 30-50%-kal is növelhető.
  • Növényi olajok, vajkészítmények:
    Összetételük és magas energiatartalmuk miatt hasznosak a növényi olajok, a margarinok, a különböző vajkészítmények.
  • Fehérjegazdag diéta:
    A fehérjegazdagság miatt az étrendben minden nap szerepeljen hús, tej és tejtermék, valamint tojás. A tej és tejtermékek közül a zsírdúsabbat válassza. Tejszínnel és tejföllel, valamint reszelt sajt hozzáadásával jól dúsíthat, így növelheti a bevitt energiamennyiséget.
  • Jól dúsítható ételek:
    A pudingok, a gyümölcsturmixok, a krémlevesek, a sodók, a mártások, a csőbensültek, a rakott és a töltött ételek.
  • Cukortűrőképesség:
    Előfordulhat a cukortűrőképesség megváltozása a betegség során, ilyenkor az egyszerű cukrok alkalmazását kerülni kell, illetve az állapottól függően meghatározott mennyiségben lehet alkalmazni.
  • Kerülendő élelmiszerek:
    – Erős és a csípős fűszerek (bors, torma, csípős paprika).
    – A haspuffadást okozó élelmiszerek: szárazbab, borsó, lencse, káposztafélék. Kevésbé puffasztanak, ha az első főzővizet elönti főzés közben, és nem használja fel az ételkészítéshez.
    – Kerülni kell az apró magvas gyümölcsöket, valamint a darált olajos magvakat, a magas korpa tartalmú ételeket, mert irritálhatnak, és megnőhet a hányás veszélye.
  • Csecsemőkorban fontos a minél hosszabb anyatejes táplálás.
Speciális élelmiszerek szerepe a mucoviscidosis étrendjében

A speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223

munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!

06 80 223 223

Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.

Kapcsolatfelvételi űrlap >
E-mail:
tanacsadas@nutricia.hu

Mintaétrend

Reggeli:

  • karamellás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
  • kenyér
  • vaj
  • párizsikrém
  • paradicsom

Tízórai:

  • mazsolás túrókrém
  • keksz

Ebéd:

  • gyümölcsleves
  • petrezselymes rizs
  • rántott hal
  • tartármártás (speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)

Uzsonna:

  • tejbendara csoki reszelékkel

Vacsora:

  • sajtos karfiol
  • kifli
  • uborka

Utóvacsora:

  • trópusi speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Reggeli:

  • kakaó 3,6 %
  • kalács
  • vaj
  • dzsem

Tízórai:

  • csokoládés Scandishake

Ebéd:

  • brokkolikrémleves (1)
  • burgonyapüré
  • sült csirkemell
  • fejes saláta

Uzsonna:

  • tejszínes gyümölcsjoghurt
  • keksz

Vacsora:

  • tojássaláta (2)
  • zsemle
  • paradicsom

Utóvacsora:

  • epres Scandishake

Reggeli:

  • tej 3,6 %
  • sajtkrém
  • kifli
  • paprika

Tízórai:

  • epres speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
  • babapiskóta

Ebéd:

  • grízgaluskaleves
  • rakott zöldbab
  • csemege uborka

Uzsonna:

  • vaníliás Scandishake málnával

Vacsora:

  • körözött
  • félbarna kenyér
  • jégsaláta

Utóvacsora:

  • karamellás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer


Receptek

Brokkolikrémleves


Hozzávalók

  • 80 g brokkoli
  • 5 g vaj
  • 5 g liszt
  • 20 g tejszín
  • só, petrezselyemzöld

Elkészítés módja

A brokkolit megtisztítjuk, megmossuk, majd csontlében puhára főzzük. Vajas, világos rántást készítünk, majd berántjuk. Hozzáadva a tejszínt, összeforraljuk. Pirított zsemlekockával, és reszelt sajttal tálalhatjuk.

 

Tojássaláta


Hozzávalók

  • 2 db tojás
  • 20 g újhagyma
  • 30 g fejes saláta
  • 30 g majonéz
  • citromlé, só, petrezselyemzöld

Elkészítés módja

A keményre főzött tojásokat és az újhagymát karikákra, a fejes salátát vékony metéltre vágjuk. Rétegenként lerakjuk őket. A majonézt ízlés szerint fűszerezzük, majd a salátára öntjük. Jól behűtve tálaljuk.