Lábadozó betegek étrendje

Lábadozásnak azt az időszakot nevezzük, amikor szervezetünk egy-egy nagyobb akut megbetegedés (pl. tüdőgyulladás, influenza) esetleg krónikus megbetegedés heveny fellángolásának időszaka után (pl. kiújuló gyomorfekély), vagy műtét után regenerálódik.

A teljes felépülést késleltetheti, ha valaki túl korán terheli meg emésztőrendszerét nem megfelelő ételekkel. Egy súlyosabb betegség vagy műtét átmeneti emésztési és felszívódási zavart okozhat, valamint felborulhat a szervezet víz- és anyagcsere háztartása, ezért nagyon fontos, hogy ügyeljünk a megfelelő étrendre.

Leggyakoribb kérdések a lábadozó betegek étrendjéről

Mi az étrend célja?
  • a beteg általános állapotának javítása
  • az energia- és tápanyaghiány pótlása
  • megfelelő tápláltsági állapot elérése
  • a gyógyulási folyamat előmozdítása
Mi az ajánlott étrend lényege?
  • energiagazdag – ha a beteg sokat vesztett testtömegéből
  • fehérjegazdag – ha a beteg sokat vesztett testtömegéből vagy az alapbetegség úgy kívánja
  • vitamingazdag
  • ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag
Az étrend jellemzői

Az étrend sok gyümölcsöt, zöldséget, keményítőben gazdag élelmiszereket, szárnyast, halat és tejterméket tartalmazzon. Pontos összetétele a betegségtől függ. Aki hasi műtéten esett át, annak kerülnie kell a puffasztó, nagy rosttartalmú élelmiszereket.

A nem megfelelő mennyiségű és minőségű étel kétszeresére növelheti a lábadozás időtartamát. Minthogy a betegek étvágya általában csökken, hasznos, ha többször, de egy-egy alkalommal keveset esznek. Nem előnyös, ha a diétában nagy rosttartalmú ételek vannak, mert azok idő előtti jóllakottságra vezetnek, emiatt a beteg nem jut elegendő tápanyaghoz. A szervezetnek ilyenkor nagy tápértékű, gyógyulást segítő ételekre van szüksége.

Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni
  • az alapbetegség jellegét
  • a műtét jellegét (ha történt műtét)
  • a társbetegségek jelenlétét
  • az egyéni ízlést
  • az élelmiszerek emészthetőségét (könnyen emészthető élelmiszerek kerüljenek a diétába)
  • legyen változatos az étrend
  • különös gondot kell fordítani az étvágygerjesztő tálalásra
  • gyakori (napi 5-6) étkezés, de egyszerre csak kis adag kerüljön kínálásra
Speciális élelmiszerek szerepe a lábadozó betegek étrendjében

A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223

munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!

06 80 223 223

Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.

Kapcsolatfelvételi űrlap >
E-mail:
tanacsadas@nutricia.hu

Mintaétrend

Reggeli:

  • főtt tojás
  • margarin
  • burgonyás kenyér
  • tej

Tízórai:

  • vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
  • őszibarack

Ebéd:

  • csirkebecsinált leves
  • sajtos, tejfölös makaróni (a tejfölbe 2 evőkanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer)

Uzsonna:

  • epres speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Vacsora:

  • tökfőzelék (speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel) (1)
  • natúr pulykamell
  • kenyér

Reggeli:

  • méz
  • vaj
  • pirított zsemle
  • kefir

Tízórai:

  • trópusi speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
  • babapiskóta

Ebéd:

  • brokkolikrém leves (speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerporral)
  • párolt, citromos tengeri halfilé
  • sárgarépás rizs

Uzsonna:

  • madártej (vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)

Vacsora:

  • rakott burgonya
  • csemege uborka

Reggeli:

  • kakaós kalács pirítva
  • margarin
  • karamellás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Tízórai:

  • gyümölcsös túrókrém (speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel) (2)

Ebéd:

  • paradicsomleves
  • sajttal töltött csirkemell
  • petrezselymes burgonya

Uzsonna:

  • meggyes pite

Vacsora:

  • alufóliában sütött Stefánia vagdalt
  • fejes saláta
  • kenyér


Receptek

Tökfőzelék


Hozzávalók

  • 100 g tök
  • 0,5 dl kefir
  • 2 evőkanál speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
  • 60 g liszt
  • ízesítőszerek: só, kapor

Elkészítés módja

A gyalult tököt kevés vízbe feltesszük főni. Finomra vágott kaporral és sóval ízesítjük. Ha megpuhult a tök, kefirből és lisztből habarást készítünk, és besűrítjük a főzeléket. Kevés vízzel simára keverjük a speciális port, hozzáadjuk a főzelékhez, jól elkeverjük. Ezt követően már ne forraljuk!

Gyümölcsös túrókrém


Hozzávalók

  • 50 g félzsíros túró
  • 4 evőkanál tejszín
  • 1 evőkanál cukor
  • 50 g magozott meggy
  • ízesítőszerek: vaníliás cukor, mazsola, citromhéj és citromlé
  • speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerrel is fogyasztható

Elkészítés módja

A túrót szitán áttörjük, és a tejszínhez hozzákeverjük a speciális port, majd a cukorral simára keverjük, és ízesítjük (vaníliás cukor, citromlé, citromhéj és mazsola).