Crohn betegek étrendje

A Crohn betegség a bélfal szakaszokban jelentkező, valamennyi rétegére kiterjedő krónikus gyulladása, amely leggyakrabban fiatal felnőtt korban jelentkezik, de más korosztályokat is érinthet. Nagyon fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés. A személyre szabott diétának mindig a beteg aktuális állapotához kell igazodnia.

Leggyakrabban a vékonybél legutolsó szakaszát (csípőbelet-ileumot) és a vastagbelet (kolont) érinti, de az emésztőrendszer bármely szakaszán kialakulhat a szájüregtől kezdve a végbélnyílásig. A betegség alatt jó (nyugalmi) és rossz (fellángoló) időszakok váltják egymást. Általában a vezető tünetek: hasmenés, hasfájás, láz, de számos más tünet is tarkíthatja a kórképet. Gyakoriak az összenövések, sipolyok és tályogok.

Leggyakoribb kérdések a Crohn betegek étrendjéről

Mi a teendő heveny és panaszmentes időszakban?
Heveny szakaszban
Legfontosabb a só- és folyadékpótlás. Igen súlyos esetben az energiabevitel parenterálisan (az emésztőrendszer megkerülésével) kell, hogy történjen. Ebben az időszakban javasolt ételek: nyáklevesek (zabnyák, rizsnyák), főtt burgonya, főtt rizs, vizes burgonyapüré, almapüré, főtt sárgarépa, tej mentes almapüré, sárgarépapüré, pirított dara, kétszersült, világos keserű tea, pirítós.

Panaszmentes időszakban
Az étrend durva rost szegény, csípős fűszertől mentes, zsírszegény. Általános érvényű szabály, hogy a bélnyálkahártyát közvetlenül károsító, ingerlő anyagokat kiiktatjuk az étrendből.

Mik a diéta általános ajánlásai?
Amiket mellőzni kell

  • Mellőzzük a szénsavas üdítőitalokat, alkoholos italokat, tejes gyümölcsturmixokat.
  • Nem ajánlottak a zsíros húsok, szalámi-, és kolbászfélék, füstölt, pácolt készítmények, penésszel érlelt sajtok, tepertő, szalonna, állati eredetű zsiradékok, tejszínes vajkrémek.
  • Zöldség és gyümölcsök közül nem javasoltak a káposztafélék, kukorica, karfiol, karalábé, hagyma, fokhagyma, paradicsom, paprika, gomba, uborka, retek, sóska, paraj, cékla, kukorica, száraz hüvelyesek, szója, apró magvas gyümölcsök, körte, szilva, narancs, mandarin, grapefruit, datolya, füge, olajos magvak.
  • Gabonaipari és édesipari termékek közül ne fogyasszuk a zsíros, kelt tésztákat, péksüteményeket, búzakorpát, müzlit, magas rosttartalmú kenyereket, péksüteményeket, tejszínes és vajas krémmel töltött süteményeket, csokoládét, kakaót.
  • Fűszerek közül kihagyjuk az ételekből a chilit, curry-t, csípős paprikát, tormát, mustárt, borsot.
  • Kerüljük a panírozott, bő zsírban készült ételeket, a gyorséttermi ételeket.

További tanácsok

  • A tojást ételkészítéshez és lágy tojás formájában használhatjuk.
  • Ajánlottak a sovány húsok és felvágottak, sovány sajtok, savanyított tejtermékek (kivéve aprómagvas gyümölcsöt tartalmazó joghurt), csökkentett zsírtartalmú margarinok.
  • Ízesítéshez használható a kapor, őrölt kömény, zöldpetrezselyem, édes-nemes paprika, babérlevél, szegfűszeg, fahéj, vanília, majoranna, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, zsálya.
  • Gyümölcsök közül az alma, őszibarack, sárgabarack, meggy, nektarin és banán fogyasztható.
  • Ajánlott zöldségek a burgonya, zeller, sárgarépa, fehérrépa, fejes saláta, tök, padlizsán, sütőtök, cukkini, patisszon. A zsenge zöldborsót és zöldbabot nagyon puhára főzve, passzírozva lehet fogyasztani.
  • Tejet, tejterméket egyéni érzékenységtől függően fogyaszthat. Akut időszakban a tejet kihagyjuk az étrendből. Amennyiben nyugalmi szakban is laktóz intolerancia áll fenn, úgy az étrendet is ehhez kell igazítani.
Mikre kell még figyelni az étkezéssel kapcsolatban?

Ételkészítési eljárások
Ételkészítési eljárások közül részesítsük előnyben a főzést, párolást, gőzölést, grillezést, roston sütést, sütőpapírban, sütőzacskóban sütést. Sűrítésre rántás helyett a habarást, hintést, száraz rántást válasszuk.
Mindemellett ügyeljünk a megfelelő energia-, vitamin- és ásványi anyag pótlásra. Minden nap fogyasszon zöldségfélét és gyümölcsöt is. Energia pótlásához célszerű az ételek dúsítása sovány tejporral, reszelt sajttal, tojással, kefirrel, joghurttal, speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel.

Napi öt-hatszori mértékletes étkezés
A vékonybelet érintő Crohn betegség esetében a táplálék felszívódása nem megfelelő, ezért a napi egy-kétszeri bőséges táplálkozás helyett inkább a napi öt-hatszori mértékletes étkezést válassza!

A táplálék felszívódásának mértéke nagy mértékben függ attól, hogy mennyire kiterjedt a gyulladás, vagy a korábbi műtétek során történt-e béleltávolítás. Amennyiben csak az ileum utolsó 30-60 cm-es szakasza érintett, a B-12 vitamin kivételével szinte minden más fontos anyag felszívódik. Ha egy méter, vagy több, akkor jelentős veszteséggel szívódnak fel a zsírok. Ha a vékonybél kezdeti szakasza is beteg, akkor az ásványi anyagok és a vitaminok nem hasznosulnak megfelelően.

A Crohn betegek sajnos gyakran alultápláltak. Először is az étvágycsökkenés miatt, másodszor a krónikus betegségek általában megnövelik a szervezet energiaszükségletét. Ez különösen igaz a betegség aktív periódusa (fellobbanása) idején. A harmadik ok pedig a fehérjék, zsírok, vitaminok, ásványi anyagok gyengébb mértékű felszívódása. A megfelelő táplálkozás az egyik legfontosabb tényező a betegség kezelése szempontjából.

Milyen szempontokat kell figyelembe venni az étrend összeállításakor?

Az étrend célja

  • az érzékeny bélszakasz megnyugtatása
  • az energia- és tápanyaghiány pótlása
  • a beteg kondíciójának javítása (ízletes, étvágygerjesztő ételek, speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek adásával)

Az étrend lényege

  • energia- és fehérjegazdag
  • zsírszegény
  • durvarost mentes
  • gyakori kis étkezések
  • tejmentes (egyéni tolerancia függvénye, de az erős hasmenés idejére javasolt)
  • natív cukormentes (csak az erős hasmenés idejére)

Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni

  • a beteg állapotát
  • az egyén érzékenységét
  • ízlését
Speciális élelmiszerek szerepe a Chron betegek étrendjében

A speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás
telefon: 06 80 223 223

munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!

06 80 223 223

Munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható.

Kapcsolatfelvételi űrlap >
E-mail:
tanacsadas@nutricia.hu

Mintaétrend

Reggeli:

  • gépsonka
  • Delma light margarin
  • zsemle
  • csipkebogyótea

Tízórai:

  • epres speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Ebéd:

  • salátaleves (1)
  • diétás rakott burgonya (kolbász helyett virslivel készítve és tejföl helyett joghurttal leöntve)

Uzsonna:

  • banán

Vacsora:

  • tükörtojás
  • Liga light margarin
  • fehér kenyér
  • citromfű tea

Reggeli:

  • Tenkes sajt
  • Liga light margarin
  • burgonyás kenyér
  • cikória tartalmú gabonakávé (speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)

Tízórai:

  • sütőtökkrém (lehet tejmentes sütőtök bébiétel)

Ebéd:

  • őszibarackleves (vaníliás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerrel)
  • diétás sonkás tészta (gépsonkából és köményes sajttal megszórva)

Uzsonna:

  • natúr joghurt
  • kifli

Vacsora:

  • sütőfóliában sütött csirkemell
  • burgonyahab (a megfőtt burgonyát áttörjük)

Reggeli:

  • kapros túrókrém (2)
  • zsemle
  • körömvirágtea

Tízórai:

  • reszelt alma
  • babapiskóta

Ebéd:

  • diétás májgombócleves
  • tárkonyos tonhal
  • rizs

Uzsonna:

  • karamellás speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer

Vacsora:

  • főtt baromfi virsli
  • burgonyás kenyér
  • gyümölcstea


Receptek

Salátaleves


Hozzávalók

  • 100 g saláta (½ fej közepes saláta)
  • 0,5 dl joghurt
  • 2 evőkanál speciális, – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
  • 2 evőkanál liszt
  • só, kapor

Elkészítés módja

A megmosott és széles metéltre vágott fejes salátát hideg vízben feltesszük főni. Sóval, kaporral ízesítjük, és joghurtos habarással sűrítjük. Kevés vízzel simára keverjük a speciális élelmiszer-port, hozzáadjuk a leveshez, jól elkeverjük, és ezt követően már ne forraljuk.

 

Kapros túrókrém


Hozzávalók

  • 60 g túró
  • 1 teáskanál finomra vágott kapor
  • 1 teáskanál Delma light margarin
  • 2 teáskanál joghurt

Elkészítés módja

Az átpasszírozott túrót a kaporral és sóval ízesítjük, majd margarinnal és joghurttal krémesre keverjük.